Laaja lajikekenttä

Olet täällä

 

Peltopäivä on kasvintuotantoammattilaiselle paras paikka tutustua markkinoille tuleviin uusiin lajikkeisiin ja tehdä vertailua viljelyssä olevien lajikkeiden välillä. Lajikekentällä havaintoruuduilla ovat esittelyssä kaikki viljellyimmät kevätkylvöiset viljalajikkeet.
 
Peltopäivän lajikedemo on kiinnostanut myös näytteilleasettajia. - Esittelyssä on poikkeuksellisen paljon myös uusia, tulossa olevia lajikkeita, varsinkin mallasohra- ja kevätvehnälajikkeita. Lisääntynyt kauran elintarvikekäyttö on tuonut markkinoille uusia, tähän sopivia lajikkeita, kertoo Peltopäivän lajikekentästä vastaava Patrik Erlund Nylands Svenska Lantbrukssällkapetista. 
 
Viljalajikkeet ovat vertailtavissa lajeittain aikaisuusjärjestyksessä sekä kasvinsuojeluainein käsiteltynä että käsittelemättömänä. Kaikki kevätviljalajikkeet ovat yhdessä paikassa ja vierekkäin, joten vertailujen tekeminen on helppoa. Lajikekentällä ruutuja on tutkittavana yhteensä 172.
 

Tuttuja ja uusia lajikkeita vertailtavissa 

Lajikkeiden tuloa markkinoille vuosia seurannut ja lajikekokeet perusteellisesti tunteva Erlund lupaa lajikeruuduilla tehtävän mielenkiintoisia vertailuja. Lajikekentällä vertailutiedot voi ladata omaan mobiiliin QR-koodin avulla.
 
Erlund nostaa esiin muutamia lajikekentältä löytyviä tutustumisenarvoisia lajikkeita. - Kevätvehnistä erityyppisinä mielenkiintoisia ovat Calixo, Mistral ja Solanus sekä juuri mallasohraksi hyväksytty RGT Planet kaksitahoisista ohrista.
 

Näyttävä syysviljakenttä

Lisäksi syysviljojen lajikevertailua voi tehdä omalla esittelykentällä, joka sijaitsee näyttelyalueen välittömässä läheisyydessä. Syysviljakentällä on sekä viralliset lajikekokeissa olevat lajikkeet että lajikeuutuuksia. – Syysviljakenttä on näyttävä. Uutuuksissa on hyvin satoisia lajikkeita, toteaa Eklund. 
 
Västankvarnin tilalla on tehty virallista lajikekoetoimintaa vuodesta 2003 lähtien, joten havaintojen tueksi on myös tutkittua tietoa. Koetoiminnasta vastaa Nylands Svenska Lantbrukssällskap.
 

Öljykasvit ja luomun lajikekoetulokset myös mukana

Västankvarnin öljykasvien lajikekoekenttä sijaitsee tänä vuonna etäällä näyttelypaikasta. Näytteilleasettajien osastoilta löytyy kuitenkin monipuolisesti tietoa myös öljykasveista. Avenan osastolla neljällä rapsin havaintoruudulla testataan siemenmäärän ja rivivälin vaikutusta. Uusia öljykasvilajikkeita löytyy myös muilta osastoilta.
 
Luomumarkkinoista ajankohtaista tietoa saa Greppa marknaden –seminaarissa. Kun luomulajikkeet kiinnostavat, myös luomulajikekokeiden tuloksista voi keskustella asiantuntijan kanssa Peltopäivässä.
 

Lajikevertailussa mukana

Lajikevertailukentällä esittelyssä ovat kevätkylvöiset viljat. Alla luettelo lajikkeista kasvilajeittain aikaisuusjärjesteyksessä.
 
Kevätvehnä
Helmi
Wappu
Herttua
Kreivi
Quarna
Jaarli
Wellamo (Bor 02012)
Krabat
Zebra
KWS Mistral
Lennox
Marble
Diskett
Demonstrant (NK 01568)
Sertori
KWS Licamero
Dafne
Amaretto
KWS Solanus
Draco
Wicki
Calixo
Leidi
Tritop
Mandaryna
 
Kaura
Meeri
Riina
Niklas
Avretron
Akseli
Peppi
Ringsaker
Alku
Steinar
Bettina
Harmony
Matty
Obelix
Harald
Rocky
Moby
Donna
Avanti
Belinda
Benny
 
Mallasohra
Barke
Harbinger
Tipple
Propino
Trekker
Charles
Saana
Popekka
Repekka
Vipekka
Brioni
 
Mallasohrakandidaatteja
Rusalka
LG Nabuco
RGT Planet
Fennica
Soulmate
KWS Irina
Laureate
Fortuna
 
Rehuohra
Wolmari
Elmeri
Brage
Ragna
Aukusti
Jalmari
Einar
Justus
Severi
Toria
Trym
Kaarle
Vertti
Alvari 
Arild
Mitja
Luhkas
Marthe
Vilgott
Streif
Tocada
Uta